top of page

Mitä on hypnosynnytys?

Hypnosynnytys on menetelmä, jonka avulla synnytyksestä voi tulla palkitseva, rento ja stressitön tapahtuma. Hypnosynnytyksen filosofian mukaan kaikkien vauvojen tulisi saapua maailmaan hellästi rauhallisissa ja iloisissa tunnelmissa. Kun äiti on valmistautunut synnytykseen fyysisesti ja henkisesti, hän pystyy synnyttämään vauvansa helpommin, rennommin ja vähemmän kivuliaasti.

 

Hypnosynnytyksessä yhdistyvät syvärentoutus, itsehypnoosi, erityiset hengitystekniikat, visualisointi, affirmaatiot sekä kattava tiedollinen synnytysvalmennus. Menetelmän avulla äiti saa yhteyden luonnollisiin synnytysvaistoihinsa, ja vauvan syntymästä tulee turvallisempi ja helpompi.

Mitä etuja hypnosynnytyksestä on?

 • Synnyttäjä oppii päästämään irti ajatusmalleista ja peloista, jotka aiheuttavat kipua tuottavaa pelkoa ja lihasjännitystä.

 • Puudutusten, episiotomian ja muiden toimenpiteiden tarve vähenee.

 • Väsymyksen tunne synnytyksen aikana vähenee. Äiti pysyy virkeänä ja energisenä.

 • Synnytyksen avautumisvaihe lyhenee, ja äiti oppii hengittämään vauvan alaspäin ponnistusvaiheessa ilman pakotettua ponnistamista.

 • Ehkäisee lantionpohjan vaurioita.

 • Hapen kulku vauvalle paranee synnytyksen aikana.

 • Äiti, hänen kumppaninsa ja vauva voivat kokea lempeän, rauhallisen ja voimaannuttavan synnytyskokemuksen, ja heidän välilleen muodostuu vahva side jo odotusaikana.

 • Kumppani saa erittäin aktiivisen roolin synnytyksessä äidin tukijana.

 • Synnytyksen jälkeisen masennuksen riski pienenee.

 • Vauvat ovat tyytyväisempiä ja syövät ja nukkuvat paremmin.

 • Erityiset hengitystekniikat vähentävät äidin riskiä hyperventiloida synnytyksen aikana.

 

Mitä hypnoosi tarkoittaa ja mitä hyötyä siitä on synnytyksen aikana?

Hypnoosilla tarkoitetaan syvää rentoutumisen tilaa, jossa tietoinen, analyyttinen mieli väistyy pois tieltä ja saamme yhteyden alitajuiseen mieleen. Tässä tilassa meidän on helppo ottaa vastaan ehdotuksia ja päästää irti negatiivisista tunnetiloista ja peloista. Äiti saa tilaisuuden käsitellä synnytystä kohtaan kokemansa pelot jo ennen itse tapahtumaa. Itsehypnoosin avulla äiti voi aktiivisesti valmistautua synnytykseen ”ohjelmoimalla” mielensä uudelleen positiivisten affirmaatioiden ja voimaannuttavien mielikuvien avulla. Hypnoottiseen tilaan pääseminen on taito, joka paranee harjoittelemalla. Kun tätä on harjoiteltu odotusaikana, se sujuu synnytyksessä jo kuin itsestään.

Synnytyksen aikana hypnoottinen tila auttaa pitämään äidin syvässä rentoutumisen tilassa, jolloin synnytys etenee kaikkein helpoimmin ja nopeimmin. Synnytyshormoni oksitosiinia erittyy äidin elimistön ollessa rentoutunut, ja kun äiti kokee olevansa turvallisessa ympäristössä. Äiti vaipuu omaan synnytyskuplaansa ja saa yhteyden omiin luonnollisiin synnytysvaistoihinsa. Kumppanin tehtävä on tukea äidin kuplassa pysymistä ja pitää äidin olo turvallisena synnytyksen ajan. Tähän kumppani saa hypnosynnytysvalmennuksesta erinomaisia keinoja. Synnytyksestä tulee rennompi ja stressittömämpi tapahtuma, jonka aikana äidin ei tarvitse kokea pelkoa tai hätääntymistä, eikä usein paljon kipuakaan. Sen sijaan synnytyksestä muodostuu voimaannuttava, ihana elämäntapahtuma sekä äidille että kumppanille.

Myös Skype-valmennukset mahdollisia! Lue lisää hypnosynnytyksestä blogistani!

Katso video hypnosynnytyksestä:

Hypnosynnytys Turku

Terhin hypnosynnytyskertomus:

Sain kokea upean ja korjaavan vesisynnytyksen kuukausi sitten.
Kävin hypnosynnytysvalmennuksessa ja harjoittelin raskausaikana rentoutus- ja hengitystekniikoita. Synnytys käynnistyi supistuksilla iltapäivällä. Odottelimme kotona, enkä meinannut uskoa että synnytys nyt oikeasti alkaisi. Kun supistuksia oli tullut muutaman tunnin alle 5 min niin asensimme tensin ja lähdimme ajamaan sairaalalle (1h). Sairaalalla olin vasta 3 cm auki, mutta saimme jäädä saliin. Satasairaalan synnytyshuone oli upea! Seinällä iso kangas johon sai itse valita maiseman, hämärä valaistus, rentouttavaa musiikkia. Kun olin 6 cm auki sain siirtyä ammeeseen. Tähän asti supistukset olivat olleet helposti siedettäviä hengitysten, alkuun tensin ja sitten veden avulla, mutta turvauduin myös ilokaasuun (mikä loistava helpotus). Lopulta minulle tuli tunne, että tarvitsen nyt jotain muutakin (mietin että voisinko olla jo kokonaan auki ja onko nyt se hetki mistä hypnosynnytyksessä oli puhuttu), kätilö tutki ja totesi että olen täysin auki ja heti kun tuntuu niin saa ponnistaa. Tästä meni 6 min ja vauva syntyi veteen, kaikki vaiheet meni "oppikirjan mukaan" kuten tuo lopun tunne että en pysty tähän ilman kunnon lääkkeitä. Oli kuitenkin niin hienoa, että en tarvinnut epiduraalia ja palautuminen tästä synnytyksestä on ollut todella paljon helpompaa!

Aivan uskomatonta miten hyvässä kunnossa olin nyt tästä toisesta heti synnytyksen jälkeen, pystyin kävelemään normaalisti ja istumaan, mikä esikoisen jälkeen vei pari viikkoa aikaa. 

Kiitos kuuluu hypnosynnytysvalmennukselle/Annalle

Listen to my interview on the Birthing in Finland podcast about Hypnobirthing! (in English)

Nyt myynnissä rentoutusäänitteet synnytykseen!

Nyt uutuutena saatavilla 3 rentoutusäänitettä synnytykseen! 

Synnytyskupla:

Tämän äänitteen avulla opit syvärentoutumaan sekä rakennat oman turvallisen synnytyskuplasi. 

Synnytysaffirmaatiot:

Synnytysaffirmaatioäänitteen avulla vahvistat positiivisia alitajuisia uskomuksiasi synnytyksestä.

Synnytyspelko:

Tämän äänitteen avulla voit käsitellä synnytykseen liittyviä pelkojasi ja luoda itsellesi luottavaisen ja itsevarman olon synnytystäsi ajatellen.

Tilaa äänitteet nyt yhteishintaan 29 euroa!

ep 20 cover.png
1.jpg

Tällä videolla kerron tulevasta hypnosynnytysretriitistä:

bottom of page